Aangezien er internationaal gezien meer gebouwen en huishoudens kiezen om een groendak aan te leggen, hebben Britse wetenschappers onderzoek gedaan naar een duurzaam alternatief voor chemische meststoffen die de biodiversiteit en plantengroei kan vergroten en verlengen.

Het doel van het onderzoek was in eerste instantie om meer verschillende plantensoorten op een groendak aan te kunnen leggen en de hoeveelheid te vergroten, zodat specialisten op dit gebied de kwaliteit van deze groendaken tevens kunnen behouden en verbeteren. Dit met behulp van natuurlijke meststoffen in plaats van chemische meststoffen. De Britse wetenschappers van de University of Portmouth hebben in het onderzoek gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen, zoals bacteriën en schimmelsoorten.

Goede voedingsbodem en lange levensduur

Uit het onderzoek kon geconcludeerd worden dat sommige bacteriën en schimmel (zoals de schimmelsoort Trichoderma) daadwerkelijk een goede voedingsbodem kan creëren. Daarnaast kunnen deze natuurlijke meststoffen zelfs de levensduur van de planten en insecten op een groendak verlengen. Dit is daarom een uitstekend alternatief voor chemische meststoffen. Hiermee wordt een groendak nog duurzamer én groener!

Weersbestendig

Hoe kan de levensduur van de planten op een groendak/ tuindak dan verlengd worden? Doordat een groendak in contact komt met sterke Uv-stralingen en onvoorspelbare weersomstandigheden, kan dat het behoud van de groendaken in de weg zitten. Uit het Britse onderzoek is gebleken dat de voedingsbodem op de groendaken te versterken is door gebruik te maken van natuurlijke meststoffen. Hierdoor worden de planten op een groendak of een daktuin beter weersbestendig en gaan ze langer mee.

Er wordt in het vervolg meer onderzoek gedaan naar andere bacteriën en schimmels die een goede invloed kunnen hebben op het bestaan van een groendak.

 

Bron: http://uopnews.port.ac.uk/2017/02/28/improving-the-biodiversity-of-green-roofs/