Onlangs werd in Cuijck het eerste Dak & Gevelgroen Congres georganiseerd door het vakblad Dak & Gevel Groen. Als openingspreker wist Nico de Vries (CEO Koninklijke BAM Groep) gelijk een item aan te stippen waar wij in ons marktsegment nog veel van kunnen leren, het innovatieve aanbesteden.

Innovatief kun je de genoemde aanbestedingsnormen eigenlijk niet meer noemen, deze zijn al jaar en dag een gemeengoed als het om infrastructurele aanbestedingen gaat. Echter in de Burgelijke & Utiliteitsbouw sector is het nog steeds een vreemd verschijnsel.

Publiek-Private Samenwerking (PPS) is een aanbestedingsvorm waarin de verantwoording voor een bouwwerk gezamenlijk gedragen wordt door zowel de aannemende partij als de opdrachtgever. Het is een vorm van aanbesteden waarin de contractpartij verantwoordelijk is voor het Ontwerp, de Uitvoering en het onderhoud van het project (Design, Construct & Maintain). “Vroeger lag de macht bij de opdrachtgever, doordat hij kon zeggen hoe wij ons werk moesten doen”, aldus De Vries. Deze tijden gaan veranderen.

PPS leent zich vooral voor accomodatieprojecten zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Bouwwerken waarbij aan de opdrachtgeverskant de (semi)overheid partij is.

Vooral voor groene daken en gevels zou deze vorm van aanbesteden of een afgeleide hiervan (bijv. Design & Construct) een uitkomst zijn. Nu worden we nog te vaak geconfronteerd met partijen op een dak die voor elkaar de verantwoordelijkheden niet dragen. De dakdekker levert in de praktijk een waterdicht dak op, zodat vervolgens de hovenier het groensysteem kan gaan aanbrengen. Maar al te vaak gaat er in die schakel iets mis.

In een D&C of PPS vorm zullen beide partijen gezamenlijk verantwoordelijk worden voor ditzelfde groene dak. Een groot bijkomend voordeel is dat de opdrachtgever zekerheid geboden wordt over een bepaalde periode en het aanbestedingsbedrag meer naar de achtergrond verhuisd. Kwaliteit gaat dus boven de prijs en dat komt alleen maar ter goede aan het uiteindelijke resultaat.

Frappant is wel de reactie uit de zaal op dit onderwerp, namelijk geen. De heer De Vries nodigde de zaal (waarin toch menig eigenaar van een dak en groenbedrijf zat) uit om vragen te stellen, waarbij geen enkele beweging zichtbaar was. Dan rest alleen nog maar de vraag of met name de dakdekkers en hoveniers wel wat zien zitten in deze vorm van aanbesteden. Of zijn we toch te conservatief georiënteerd om de voordelen niet direct in te zien?

Binnen de weg- en waterbouw heeft het ook tijd gekost om deze vorm van aanbesteden te omarmen. Datzelfde zal ook in ons marktsegment gaan gebeuren. Helemaal als de toepassing van groene daken en gevels haar opmars doorzet, want juist dit soort constructies lenen zich uitermate goed voor een D&C-achtige vorm.