In mei 2017 wordt de grootste daktuin van Antwerpen officieel geopend door Pakt. Op deze daktuin worden tomaten gekweekt. De buren helpen mee aan dit innovatieve plan, zij mogen mee tuinieren.

Pakt is een organisatie die streeft naar meer groen en landbouw in de steden. Zij hebben het plan ontwikkeld dat er op de oude industriële pakhuizen in Antwerpen daktuinen worden gecreëerd. De meeste daktuinen worden gerealiseerd om een tuingevoel op een dak te creëren. In Antwerpen is de reden echter anders, hier worden de daktuinen met elkaar verbonden door loopbruggen, waardoor er een daktuin van 1.800 vierkante meter ontstaat waar een landbouwtuin op gerealiseerd kan worden. De organisatie Pakt is er namelijk van overtuigd dat er te veel ruimte onbenut overblijft.

Tuiniers gezocht!

Nu de organisatie het plan heeft gerealiseerd, zijn ze opzoek naar tuiniers. Deze personen met groene vingers kunnen voor vijftig euro per vierkante meter daktuin huren. Zij worden hierbij begeleid door professionals op dit groene gebied. Daarnaast wordt men vernieuwende en biologische landbouwtechnieken geleerd.
Daktuin technieken

Een van de manieren die de tuiniers wordt geleerd, is het telen via de hooi- en strobalentechniek. De organisatie Pakt verduidelijkt dat dit een erg effectieve methode is voor daktuinen. ‘’Wanneer je groenten op hooi of stro kweekt, weegt dat veel minder dan wanneer je kweekt in volle grond. Bovendien is het erg goedkoop.’’

Sergio Herma

Sergio Herman Daktuin AntwerpenDe producten op deze gigantische Antwerpse daktuin worden o.a. gekweekt voor het restaurant ‘The Jane’, voor kok Sergio Herman. Hiervoor worden o.a. de coeur de boeuf – tomaten gekweekt.

Bron: http://nieuws.vtm.be/binnenland/antwerpen-op-zoek-naar-daktuiniers
Bron: http://www.gva.be/cnt/dmf20170302_02759963/grootste-daktuin-van-t-stad-levert-tomaten-aan-sergio-herman