De duurzame tuin van NL Label, een initiatief van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra, toont de duurzame mogelijkheden in de groenvoorziening. NL Label maakte de tuin in samenwerking met onder meer Grijsen park en straatdesign en Sempergreen.

NL Label voor duurzame producten
NL Label is een initiatief van tuinarchitect Nico Wissing en hovenier Lodewijk Hoekstra. Het label legt producten en materialen langs de duurzame meetlat. Wanneer een product voldoet aan de door NL Label gestelde criteria krijgt het product het NL paspoort. Dit paspoort geeft onder meer inzicht in herkomst, levensduur en ecologische footprint van het product. Met de duurzame tuin, op het themaveld Green Engine, wil NL Label zowel vakmensen als consumenten bewust maken van de duurzame mogelijkheden die er zijn in de groenvoorziening.

Thematuinen
De tuin is ingericht aan de hand van de thema’s: wonen, werken, privé en city farming. In het deel waar de leefstijl ‘City Farming’ het thema is, is een groot eetbaar tuinhuis met zonnepanelen geplaatst en worden er groentes en kruiden gekweekt op het dak. Voor het segment ‘het Nieuwe Werken’ is onder meer een buitenkantoor bedacht met zonnecollectoren en er is een alternatieve manier van regenwateropvang en –zuivering te zien.

Eetbaar tuinhuis

De thematuin City farming draait om eten verbouwen in een stedelijke omgeving. Op het tuinhuis liggen vegetatiematten van Sempergreen®. Speciaal voor dit thema zijn de matten beplant met diverse soorten Sedum, grassen en kruiden, zoals oregano en tijm. Daarnaast heeft een tuinhuis aan een aantal zijden groene wanden. De wanden bestaan uit Flexipanels van Sempergreen® Vertical Systems. De panelen zijn beplant met een zorgvuldig geselecteerde mix van vaste planten en heesters. Later in het seizoen zullen in de panelen de (seizoensgebonden) eetbare gewassen worden ingeplant. Deze speciale combinatie van dak- en gevelgroen maakt city farming, juist waar weinig ruimte is voor groen, tot een bereikbaar concept. De vegetatiematten van Sempergreen® en de Flexipanels van Sempergreen® Vertical Systems hebben beiden dit paspoort en zijn opgenomen op de website www.eerlijkbuitenleven.nl.