Steeds meer gemeentes zien net als consumenten het voordeel van een groen dak. De gemeente Landgraaf is bezig met de uitbreiding van het raadhuis. Ze hebben besloten om het dak van het raadhuis een daktuin aan te leggen. Het groene dak zorgt meteen voor een isolerende werking op het dak.

Helaas werd het verzoek in eerste instantie afgewezen door Schiebroek Dakbedekking. Ze waren bang dat het dak zou beschadigen als er een complete tuin wordt aangelegd. Dit is natuurlijk iets ingewikkelder dan een sedumdak waarbij de wortels niet door het dak heen kunnen groeien. Als dit gebeurt kan het dak beschadigen en kunnen er lekkages ontstaan. Het watertransport zou bij een daktuin ook een probleem kunnen vormen.

Daarom werd er uiteindelijk niet gekozen voor een daktuin, maar echt een groendak waarbij er wel spraken is van een isolerende werking en geen beschadigingen aan het dak. Het huidige dak wordt er ook op aangepast door voor een verkleefd systeem te kiezen. De dakbedekkingslagen worden dan aan elkaar verlijmd, waardoor er minder snel lekkage ontstaat. Het dak kan zo het regenwater beter afvoeren en het watersysteem voor een groendak is zo beter geregeld.

Tips voor het aanleggen van een duurzaam dak

Landgraaf is natuurlijk niet de enige die een duurzaam dak gaat aanleggen. Je kan ook zelf kiezen voor een duurzaam dak. Het is alleen wel belangrijk dat je dak ervoor geschikt is. Kies daarom voor een dakbedekker die verstand heeft van zaken en een groendak. Een ervaren vakman kan handig zijn. Helemaal omdat een groendak aanleggen een specialistische klus is. Als de gemeente Landgraaf geen specialist had ingeschakeld hadden ze later lekkages en problemen gehad met hun daktuin.

Kies daarnaast bij een intensief groendak voor een volledig verkleefd systeem. Je voorkomt zo dat regenwater van het dak tussendoor naar binnen loopt. Als je kiest voor een sedumdak, dan is dit een minder groot probleem. De meeste sedum planten reguleren namelijk het water verbruik. Je voorkomt zo ook voor een deel lekkages. Laat je vooral goed adviseren bij het aanleggen van een groendak. Een daktuin kan je makkelijk zelf doen, maar bij een foutje kan je echt in de problemen komen!