Op een voormalig rangeerterrein aan de Vierhavensstraat wordt momenteel Dakpark Rotterdam gerealiseerd. De totale afmeting van dit dakpark is ruim acht hectare en zal een bijzondere combinatie gaan worden van een multifunctioneel gebouw, met onder andere een winkelboulevard en parkeergelegenheid, en een wijkpark. Dit maakt Dakpark Rotterdam binnen Nederland een uniek project.

Gemeente Rotterdam en Dura Vermeer Vastgoed/MAB Development herontwikkelen deze locatie. Groen en bedrijvigheid komen hierin bijeen, waarmee een jarenlange wens van bewoners in vervulling gaat: er komt meer groen in de wijken! Daarnaast geeft het een impuls aan de werkgelegenheid in het gebied.

Er zal een meervoudig ruimtegebruik worden gerealiseerd door de aanleg van een enorm groen dak. De Gemeente Rotterdam heeft voor de aanleg van dit dakpark gekozen voor het speciaal ontwikkelde duurzame groendaksysteem van Nophadrain. Daarmee wordt Nophadrain leverancier voor één van de grootste groene daken van Europa! Er zal maar liefst 40.000 m² groendaksysteem worden geleverd in de aankomende bouwfases.

Het systeem dat als ondergrond voor de daktuin dient bestaat uit een speciale drainagebaan met een innovatieve nopvorm met een druksterkte van meer dan 800 kPa. De kern van deze drainagebaan is geperforeerd en is daardoor geschikt voor de omgekeerd-dak constructie waarvoor de Gemeente Rotterdam heeft gekozen. De drainagebaan is voorzien van CE-markering en voldoet daarmee aan de eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit. Dit groendaksysteem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Dow Benelux en op basis van bewezen lange termijn prestaties van de FLOORMATE 500 isolatieplaten. Onder deze thermische isolatielaag bevindt zich een tweelaags volledig verkleefd bitumineus dakbedekkingsysteem.

Door de keuze van isolatieplaten met hoge druksterkte en het drainagesysteem kan het park met veel variatie worden ingericht.

Met het aanbrengen van de beplanting, bestrating en de installatie van straatmeubilair en speeltoestellen in de diverse thematuinen wordt de aanleg afgerond. Het Dakpark Rotterdam aan de Vierhavensstraat zal naar verwachting medio 2012 geopend worden voor publiek.