De wooncorporatie Lefier Stad Groningen en de gemeente Groningen zijn nauw betrokken bij de renovatie van oude en nieuwe woningen in de wijk Lewenborg, die is gebouwd in de jaren ’70. Duurzaamheid stond toen nog niet hoog op de agenda, waardoor veel Lewenborgers een fikse energierekening hebben.

De bijna 400 woningen worden ingrijpend duurzaam gerenoveerd.
Zo wordt er in totaal 20.000 m² groen dak aangelegd, krijgen de woningen onder meer vloer- en dakisolatie.

Doel van het project in Lewenborg is om de woonkwaliteit sterk te verbeteren en deze woningen een frisse, nieuwe uitstraling te geven én het casco flink aan te pakken. Als het gaat om het thema energie, gaan de woningen van een energielabel E naar een B. Voor de gezondheid is de milieuwinst per jaar een reductie van 1,2 miljoen kilo CO2 en 10 miljoen m3 zuivere lucht

Ten aanzien van het thema water worden verschillende waterbesparende maatregelen gerealiseerd en zorgt een de aanleg van het groendak voor ruim 20.000 m² waterberging van regenwater.

De groene daken maken deel uit van de renovatie, waar vorig jaar mee is begonnen. De mosdaken leveren een wezenlijke bijdrage aan het milieu. Het mos zorgt in de zomer voor verkoeling en zet CO2 om in zuurstof.

Bron: Gemeente Stad Groningen