ROTTERDAM – Lelijk beton laat zich uitstekend inpakken met gaaskorven vol klimop. In Rotterdam krijgt garage Westblaak voor enkele tientjes per meter de grootste groene gevel van Europa.
Hoeveel het project precies kost? Dat wil opdrachtgever Ronald Bouwens, directeur van garagebezitter West-Star Management, niet kwijt. “Ga maar uit van enkele tonnen.” Voor dat bedrag krijgt Rotterdam een groene gevel van 5000 vierkante meter. Een deel van het geld komt van de gemeente. Twee jaar geleden legde architectenbureau Kühne & Co bij huisconstructeur DHV de vraag op tafel. Hoe kunnen we garage Westblaak het beste een groene jas geven? Wellicht door overal planten vanuit bloembakken te laten groeien? De ingenieurs Theo Simmerman (1972) en Walter van Adrichem (1978) sloegen aan het rekenen. Al snel viel het woord gaasmat, na het aanbrengen van een hulpconstructie, op te hangen aan de gevel. Of, gaan we nog een stap verder? Terwijl de dienst Bouw- en Woningtoezicht geïnteresseerd over de schouder meekeek, werd de ideale oplossing gevonden in een zelfdragende constructie van korven. “Heel bijzonder, op het dak fungeren de korven als zelfdragende liggers”, zegt projectleider Simmerman. “Vanwege het karakter van proefproject gaf Rotterdam subsidie. Het idee is op tal van plaatsen toepasbaar. Bijna elke stad heeft wel lelijke gebouwen die er in het groen plotseling een stuk beter uitzien.” De korven bij Westblaak zijn voor 80 procent opgebouwd uit roestbestendige gegalvaniseerde staven van 5 millimeter dikte. Voor de grote overspanningen tot 6 meter – het dak van de garage krijgt een pergola – werd draad van 6 millimeter gebruikt. Allemaal standaard producten, uit de fabriek op maat aangeleverd door Firmus uit Tilburg. Na de (ter bevestiging) noodzakelijk boringen in de bestaande betonconstructie zijn in hoog tempo korven gestapeld. De uitvoering van het deze maand op te leveren project beslaat amper vier maanden. Over drie jaar heeft de klimop, precies zoals bedoeld, de garage volledig in zijn greep. “Omdat het toepassen van gaasmatten als zelfdragende constructie niet gebruikelijk is, was het voor ons als constructeurs mooi dat Bouw- en Woningtoezicht met een kritische blik meekeek”, zegt Simmerman. “Normen bestaan er namelijk niet.” Het toegepaste lichte materiaal verdraagt grote belastingen. “Volgens onze berekeningen konden de korven 50 kilogram prima aan. Bij testen bleken ze nog een stuk sterker. Pas bij 140 kilo traden aanzienlijke vervormingen op. Bouw- en Woningtoezicht raadde DHV wel aan aanvullende voorzieningen te treffen ten behoeve van een tweede draagweg. Daarom is nu, mocht om de een of andere reden een kolom wegvallen, met een kabel extra veiligheid geborgd.
Veranderd
Voor Van Adrichem is sinds zijn bemoeienis met garage Westblaak de blik op het stedelijk landschap veranderd. Overal ziet hij groen in te pakken gebouwen. “In mijn woonplaats Breda bijvoorbeeld. Ook daar is een garage waar wel wat moois van te maken valt. Het aanzien wijzigt aanzienlijk. We weten nu wat de korven aankunnen.” De schil van groen levert behalve een fleurig aanzien tal van milieuvoordelen op. Zo verbetert de luchtkwaliteit rond de garage en neemt de geluidsoverlast af. De dorstige klimop slurpt straks jaarlijks 4 miljoen liter overtollig regenwater op.
Projectgegevens
Opdrachtgever: West-Star Management Ontwerp: Kühne & Co Constructeur: DHV Metaalwerk: Firmus Vegetatie: Nophadrain Irrigatie: Mastop Montage: Verhoeve Groen
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/08/03/ProjectInpakken-met-klimop-uit-gaaskorven.html