Elk jaar publiceert de klimaattop een lijst met landen die goed scoren in het uitvoeren van verbeteringen voor het klimaat. Ondanks dat we in Nederland het idee hebben dat we goed bezig zijn is dit in de praktijk niet zo. Slechts een klein deel van de Nederlanders weet zich bezig te houden met de klimaat. Dit deel is nog te klein om van een verandering te spreken. We zien Nederland daarom ook terug onderaan in het klimaatlijstje.

Bas Eickhout van Groenlinks was namens Nederland aanwezig bij de klimaattop. De cijfers bevestigen volgens hun dat we als land te weinig doen aan de klimaatveranderingen. Op het gebied van duurzame energie scoort Nederland zelfs lager dan andere EU landen. Ook op het gebied van energiebesparing doet Nederland te weinig.

Uitstoot is in Nederland veel te hoog

Uit de cijfers van de klimaattop blijkt dat de uitstoot van CO2 per inwoner veel te hoog is in Nederland. Helemaal als we het vergelijken met andere Europese landen. Gezien Nederland in vergelijk een relatief klein land is het beschamend om te horen dat we zo laag scoren. Portugal is geen rijk land, maar laat duidelijk zien dat ze flink investeren in duurzame energie.

Suzanne Kröger laat weten dat het nieuwe kabinet helaas geen doelen stelt op het gebied van duurzame energie of energie besparing. We lopen hierdoor achter vergeleken met andere landen. Toch heeft het nieuwe kabinet afgesproken dat ze mee gaan doen om CO2 te besparen in Europa. Samen met andere EU landen willen ze tot 55% gaan besparen. Het is alleen de vraag of deze ambitie echt waar gemaakt gaat worden.

Nederland moet een tandje gaan bijzetten

Er is geen tot weinig geld vrijgemaakt om de uitstoot terug te gaan dringen. Het is dus de vraag of we de ambitie gaan waarmaken om in 2030 tot wel 55% CO2 uitstoot te besparen. Nederland moet echt een tandje gaan bijzetten om te gaan besparen. Zolang Nederland officieel geen doelen gaat vastzetten gaat er te weinig gebeuren. Mogelijk gaan we daardoor ook nooit bij de toplanden horen in CO2 besparing en klimaatverbetering.

Kröger hoopt dat het kabinet gemotiveerd kan worden om echt doelen te gaan stellen om de uitstoot te verlagen. Door actief inzet te tonen kan het doel pas echt gehaald gaan worden. Nederland moet andere landen hierin als voorbeeld gaan nemen. Niet alleen de regering moet het voortouw gaan nemen, maar ook de inwoners moeten gemotiveerd worden. Nederland behoort al te lang bij de achterblijvers en het is tijd dat hierin verandering komt.

Begin zelf met een groen dak

Een beter milieu begint natuurlijk bij jezelf. Het is belangrijk om zelf ook een steentje bij te dragen. Dit kan met isolatie en andere aanpassingen aan je woning. Zelf stoot je ook voor een groot deel Co2 uit. Dit kan je terug dringen door bijvoorbeeld te kiezen voor een groen dak. Met een groen dak isoleer je het dak en draag je bij aan het verminderen van de uitstoot.

Begin bij jezelf en investeer in een groen dak. Via onze bouwwerkbegroeners kan je een groen dak laten plaatsen. Wij hebben een lijst met verschillende leden die dit voor je huis kan regelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel niet om contact op te nemen met een bouwwerkbegroener.