De gemeente Nijmegen heeft besloten nu ook aan woningcorporaties en bedrijven advies te geven en subsidie te verlenen voor groendaken. Dit besluit past in het voornemen van de gemeente om de klimaatverandering te bestrstijden. In 2011 zal 100.000 euro vrijkomen voor de subsidieregeling. De subsidie zal 50 procent van de kosten die worden gemaakt om een groendak aan te legggen dekken.

Groendaken helpen bij het vasthouden van regenwater, zorgen voor o.a. voor verkoeling en isolatie van gebouwen zelf en hebben in tegenstelling tot conventionele daken een verkoelend effect op de omgeving. Daarnaast zorgen voor CO²-opvang en vangen fijnstof af.
De kosten blijken vaak een drempel om een groendak aan te leggen. Onderzoek heeft aangetoond dat eigenaren met een bijdrage in de kosten eerder groendaken aanleggen.Daarom stelt de gemeente Nijmegen de bestaande subsidieregeling voor particulieren nu ook open voor woningcorporaties en bedrijven. De subsidie bedraagt 50 procent van de kosten tot een maximum van 25 euro per vierkante meter aangelegd groendak. De subsidieregeling voor groendaken voor bedrijven treedt begin januari 2011 in werking.
De aanleg van een groendak op een bestaand dak vergt soms ook technisch de nodige aanpassingen vanwege het extra gewicht. De gemeente raadt daarom aan altijd een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de draagkracht van het bestaande dak. Daar staat tegenover dat een groendak twee tot drie keer zo lang mee gaat en vanwege de hogere isolatiewaarde ook flinke besparingen kan opleveren op kosten voor koelsystemen. Ook zal het de waarde van de panden vermeerderen.
De subsidieregeling wordt in opdracht van de gemeente verzorgd door het Waterservicepunt. Meer informatie over de regeling en de exacte voorwaarden is te vinden op www.waterbewust.nl en op www.nijmegen.nl/digitalebalie.
Nijmegen neemt samen met een aantal andere Europese steden deel aan het project Future Cities. In dit project helpen verschillende overheden elkaar internationaal om hun steden klimaatbestendiger te maken. Door maatregelen op gebied van water, groen en energie, zijn steden beter bestand tegen de effecten van klimaatverandering, zoals extreme hitte en neerslag.
(bron: janvandermeer2010.nl)