Wie maait dat gras op jullie dak?
Het is de meest gestelde vraag van passanten, als ze voor het opmerkelijkste huis van Roosendaal staan.

“Wie onderhoudt dat weelderige grasveld op jullie dak?” Jan en Claudia van Pul wonen nu drie maanden in hun duurzame huis aan de Zundertseweg. Dagelijks stappen fietsers af om het opvallende bouwwerk te bewonderen.

Over alles aan, op en in het huis is heel goed nagedacht. Ze hebben nu eenmaal heel veel met duurzaamheid. Dat is tot in de detail te merken, het huis is voor 95 procent duurzaam. Hier spreekt de passie van Claudia van Pul. Zij is partner in het bedrijf Bouwpuur, dat het gebruikte hout Nur-Holz importeert en dat het hele concept heeft ontwikkeld.

Enkele voorbeelden: de lichtgekleurde buitenbekleding van de houten wanden is van Accoya, hout dat plantaardig verduurzaamd is met een door TNO ontwikkelde procedé. Kasten en tussenwanden zijn van Ecoboards, plaatmateriaal van geperst landbouwafval in lijnoliewas. Het groen op het dak buffert water, dat via een goot in de zwemvijver achter het huis belandt. Die vijver levert het water voor de wasmachine en het doorspoelen van de wc’s. In het dak zitten tien dakvensters, die binnen voor fraai strijklicht zorgen en die ook voor de ventilatie dienen.

Energie wordt voor een deel gewonnen met zonnepanelen op het bijgebouw. Op tachtig meter diepte zit warmte-koude-opslag, onder meer voor warm water voor de vloerverwarming onder de betonnen vloer. De verwarming op de slaapetage is weggewerkt achter de met leem beklede wanden. Het dak is van balken die met schapenwol zijn geïsoleerd. Daar zijn zakken turf op gelegd en daarop is een mengsel van gras en bloemen gezaaid. Claudia beantwoordt de vraag van menig verbaasde passant: “Het dak moet gewied worden. Daarvoor moet de tuinman eenmaal per jaar naar boven.”

Meer informatie over deze woning: www.bouwpuur.nl
Bron: tekst BN De Stem / foto’s VBB