In Eindhoven heeft de gemeente een aanvraag voor subsidie bij de EU ingediend, omdat zij het oude pand van V&D willen transformeren in een groen, duurzaam gebouw. Door de vergroening van de stad hoopt de gemeente dat de stad beter om kan gaan met de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Wanneer er toestemming wordt gegeven om het gebouw te voorzien van beplanting, zal het volgens de gemeente veel voordelen creëren. De voornaamste redenen voor aan het aanvragen van deze subsidie zijn de ‘hittestress en waterretentie’.

Er is echter voor deze investering een bedrag nodig van zo’n 150.000 tot 200.000 euro. Ondernemers die groendaken aanleggen, zoals de ondernemers binnen vereniging Bouwwerkbegroeners, zorgen er ook voor dat hittestress binnen steden en waterretentie verleden tijd zijn.

Waterretentie

Door het aanschaffen van deze duurzame voorziening, zal het veel regen opvangen en absorberen. Daardoor wordt de riolering ontlast van het vele regenwater.
Hittestress

In steden kan het regelmatig voorkomen dat er sprake is van het zogeheten hitte eiland-effect. Dit is het geval in Eindhoven, aangezien het soms vier of vijf graden warmer is in de stad dan buiten de stad. Dit blijkt uit het onderzoek van ingenieursbureau Tauw. Dus naast de waterretentie werkt deze duurzame voorziening ook voor verkoeling in de stad.

Bron: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/21443/eindhoven-wil-oud-vd-pand-omtoveren-tot-groen-gebouw
Bron: http://www.ed.nl/eindhoven/wordt-oude-vend-in-binnenstad-eindhoven-een-groene-oase~ad774760/