Het verenigingsgebouw in het Bijlmerpark heeft een zadeldak met zeer kleine dakhelling. Het dak is bestraat en ingericht als parkeerplaats.
DaF-architecten maakte op die manier het gehele gebouw zichtbaar langs de verhoogde Karspeldreef.

EENVOUDIGE OPBOUW
De opbouw van het gebouw is zo simpel mogelijkgehouden: tegen de Karspeldreef is een hollewandsysteem gebruikt, dat wordt ingeklemd door de betonnen begane grondvloer. De andere gevel bestaat uit kalkzandsteen en stalen lateien.
Voor het dak (rijvloer) zijn kanaalplaten (320mm met 80mm druklaag) van gevel tot gevel gelegd met een overspanning van 12 meter.
Aan de zijde van de sportvelden maken die een overstek van 1 meter.

Op het dak wordt geparkeerd. De dakrand, uitgevoerd in massief beton met een hoogte van 50cm,dient tevens als doorrijbeveiliging .
Daarbovenop komt een stalen leuning om te voldoen aan de eisen van de valbeveiliging.
Ter voorkoming van een koudebrug is deze betonrand aan de zijde van de Karspeldreef volledig thermisch geïsoleerd en bekleed.

DAKDOORVOEREN
Vanwege het parkeren is er op het dak geen ruimte voor installaties en dakdoorvoeren. Da-F architecten heeft dat opgelost door op 6 plaatsen een soort schoorsteen te realiseren, in een vorm die doet denken aan brugpeilers. Hierin zijn alle afvoeren en vrerlichting van de parkeerplaats geïntegreerd.

PARKEERDEK
Het parkeerdek zelf is uitgevoerd als omgekeerd dak in een bestrating met betontegels, in verschillende kleurbanen. Op advies van BDA Dakadvies is gekozen voor een waterkerende laag (EPDM) met daarbovenop thermische isolatie (FLoormate 500-A) en drainagesysteem (Nophadrain). De bestrating is in brekerzand gelegd met een wat grove korrel om te voorkomen dat het door de folie heen spoelt en in de drainage terecht komt.

PROJECTGEGEVENS
Locatie: Karspeldreef, Amsterdam ZO.
Opdrachtgever: gem. Amsterdam-stadsdeel ZO
Ontwerp: DaF-archtecten Rotterdam
Uitvoering: Van Braam-Minnesma Wormerveer
– – –
Dakbedekking: Hertalan b.v.
Thermische isolatie: Dow Benelux b.v.
Drainage systeem: Nophadrain b.v.

(Bron: Bouwwereld #11-2010)