De afgelopen maanden was er veel discussie onder particulieren zonnepaneelhouders. Voorheen konden particulieren de zonne-energie die ze opgewekt hebben terug leveren tegen hetzelfde tarief als ze stroom afnemen. Alleen de bedoeling was om deze regeling in 2020 te gaan versoberen. Dit is gelukkig nu van de baan.

Het aantal duurzame opwekkers zou kunnen afnemen door deze regeling. Maar voorlopig is dit van de baan tot in ieder geval 2023. Minister Kamp van Economische zaken komt zo tegemoet aan het verzoek van de Tweede Kamer. Afgelopen december werd al een verzoek ingediend om de regeling uit te stellen.

Kamp liet in eerste instantie weten dat het uitstellen van de maatregel de regering veel geld zou kosten. Kamp was daarom geen voorstander om de regeling aan te houden. In plaats daarvan wilde hij gewoon een standaard bedrag aan subsidie geven aan de particulieren zonnepaneelhouders.

De consumentenbond was al voorstander om de regeling niet af te schaffen

De Consumentenbond is bang dat particulieren afhaken met het investeren in duurzame energie als er teveel gerommeld wordt met de regeling. Mensen die overwegen om nu zonnepanelen te kopen kunnen hierdoor afhaken. Het huidige voordeel zou minimaal tot 2030 moeten blijven voortbestaan.

Door de huidige regeling verdien je de investering in zonnepanelen gemiddeld binnen 7 tot 8 jaar terug. Doordat de kosten voor zonnepanelen flink gedaald zijn investeren steeds meer consumenten in zonnepanelen. De verschillende subsidies hebben hier natuurlijk ook aan bijgedragen.

Sinds 2011 is het aantal consumenten met zonnepanelen met zo’n 91% gegroeid. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken berekend. Door er nu mee te gaan rommelen kan dit veel gevolgen hebben.

Zonnepanelen sneller terugverdienen met een groendak

Doordat de regeling nu uitgesteld is tot 2023 heb je nog maar 6 jaar de tijd om je investering met de belastingvoordelen terug te verdienen. Dit is natuurlijk minder lang dan voorheen waarbij je gewoon tot zo’n 7 a 8 jaar de tijd had.

Een alternatief om je investering sneller terug te verdienen is door ze te combineren met een groendak. Een groendak is in Nederland steeds meer in opkomst en een duurzame oplossing voor dakisolatie. Het rendement van zonnepanelen kan een flink aantal procenten toenemen door een groendak.

In theorie kan je de zonnepanelen al snel een jaar eerder terugverdienen door te kiezen voor een groendak. We zien steeds vaker dat deze combinatie wordt toegepast. Binnen bepaalde gemeentes ontvang je zowel voor de zonnepanelen als een groendak subsidie. Dit maakt het de moeite waard om erin te investeren.

Laat je informeren door een specialist

Ben je zelf benieuwd of je een hoger rendement kan behalen met een groendak? Laat een specialist bij je langskomen om het uit te zoeken. Vanuit onze bouwwerk begroeners organisatie hebben wij een aantal specialisten verspreid door het land. Onze leden kunnen je uitgebreid informeren over de mogelijkheden voor jouw dak.

Ze kunnen persoonlijk bij je kijken welke mogelijkheden er voor jouw zijn om energie te besparen. Door je dak groen te maken kan je al snel een flink bedrag uitsparen doordat je minder stookkosten verbruikt. Daar komt nog eens bij dat je zonnepanelen beter functioneren met een groendak!