Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te verduurzamen. Daarbij denkt men vaak het eerste aan zonnepanelen. Maar is dat wel de juiste manier van denken?

Door middel van zonnepanelen kan de energie uit zonne-energie opgewekt worden. Zonnepanelen zijn dure investeringen, maar meerdere onderzoeken laten zien dat deze zichzelf binnen zo’n 10 jaar weer terugverdienen. Maar waar moet men aan denken wanneer ze overwegen om te investeren in zonnepanelen?

Zelf onderzoek

Voordat men zonnepanelen aanschaft, is het belangrijk om zelf onderzoek te doen naar welke energie de bewoners daadwerkelijk nodig hebben. Naast dat minder energieverbruik beter is voor het milieu, is het aantrekkelijker voor de portemonnee. Kan je minder verbruiken? Dan heeft men minder zonnepanelen nodig om aan te schaffen (en dit scheelt weer in kosten).

Prettig wooncomfort

Maar dan de vraag; ‘Hoe kan ik minder energie verbruiken zonder dat mijn wooncomfort daarbij verminderd?’. Antwoord: ‘Isolatie’. Isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte, die wordt gecreëerd door middel van energieverbruik, in het huis blijft. Daardoor hoef je minder warmte te stoken, minder energie te verbruiken en scheelt dit logischerwijs in de kosten.

Ideale combinatie

Volgens bron Bouwenwonen.nl verliest een niet-geïsoleerd huis 35% van de warmte via het dak, 25% via de muren en 15% via de vloer. Het is daarom raadzaam om het huis, bij aanschaf van zonnepanelen, tevens goed te isoleren. Dus bij het isoleren van het dak, dat uitstekend met een groendak te realiseren is, wordt 35% van de warmte bespaard.

Groendak de oplossing

Naast dat een groendak beter isoleert en tijdens koudere dagen de warmte binnen het huis behoudt, wordt de koelte in de zomer bewaard. Daardoor bieden koele woningen betere wooncomfort bij warme en benauwde zomerdagen. Tot slot biedt een groendak een goede regenopname, een goede gezondheid voor de omgeving en wordt de levensduur van een dak verhoogd. En wist je dat deze duurzame maatregelen vaak worden gesubsidieerd? Dit verschilt echter wel per gemeente, maar het is het waard om dit te controleren.

Bron: http://www.bouwenwonen.net/verbouwen/read.asp?id=41030&content=Zonnepanelen-installeren?-Zorg-eerst-voor-een-goed-geisoleerd-dak
Bron: http://www.jouwregiocentraal.nl/salland-centraal/duurzaam-in-salland/tip-van-energieloket-salland-eerst-isoleren-dan-zelf-opwekken