Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. Al dat regenwater moet ergens heen. Door verharde grond (zoals bebouwing en wegen) en het ontbreken van open water verdwijnt het regenwater direct in het riool of naar de singels. Bij zeer zware buien kunnen riool en singels dit niet allemaal aan en kan er wateroverlast ontstaan. Al dat water naar één plaats leiden is geen oplossing. las oplossing staat men voor de keuzes: meer open water realiseren, ondergrondse wateropvang aanleggen, het toepassen van begroeide daken met eisen voor wateropvang en/of watererretentie zowel bij nieuwbouw als renovatie, aanleg van waterpleinen ….
Begroeide daken
Begroeide daken zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen. Deze functionele daken bevinden zich niet alleen hoog op een gebouw, maar kunnen ook als gebruiksdak (bv. speelpark) van een ondergrondse parkeergarage worden uitgevoerd. Begroeide daken, mits goed ontworpen en uitgevoerd leveren ook een bewezen bijdrage aan de waterhuishouding en het klimaat in dichtbegroeide gebieden.
Waterpleinen
Een waterplein is een nieuwe manier om in de dichtbebouwde stad voor tijdelijke wateropvang te zorgen bij extreme regenbuien. Het geplande waterplein op het Bellamyplein in de Rotterdamse wijk Spangen ziet eruit als een klein amfitheater. Bij hevige regen wordt het regenwater gefaseerd op het waterplein opgevangen en zorgt het ervoor dat er minder wateroverlast is. Het waterplein staat echter het grootste deel van het jaar leeg en is dan een bijzondere plek om elkaar te ontmoeten.