De laatste jaren neemt het aantal heftige regenbuien verder toe. Helaas heeft dit te maken met de veranderingen in ons klimaat. We zullen steeds vaker last krijgen van wateroverlast door heftige regenbuien. Vooral in de zomermaanden kunnen we te maken krijgen met tropische buien. Het is alleen de vraag of Nederland wel voorbereid is op de heftige regenbuien. Wateroverlast kan steeds vaker een probleem gaan vormen in ons kikkerlandje.

Dit jaar al 20% meer regen

Alleen dit jaar al is er 20% meer regen gevallen vergeleken met 100 jaar geleden. Het zal in de toekomst alleen nog maar vaker gaan regenen. We zien niet alleen het aantal buien toenemen, maar ook de intensiteit. We krijgen steeds vaker te maken met heftige regenbuien. Deze buien verpesten niet alleen onze zomermaanden, maar kunnen ook veel overlast geven. Het is belangrijk dat consumenten bewust worden dat ons klimaat aan het veranderen is. De forse buien gaan namelijk voor een flinke overlast zorgen in de toekomst.

De Nederlandse tuinen moeten groener worden

Helaas zien we de laatste jaren de trend dat veel tuinen volledig bestraat worden. Het resultaat is dat het regenwater niet goed weg kan komen. Uiteindelijk zal dit zorgen voor een enorme wateroverlast die zelfs in huis kan komen. Consumenten moeten bewuster nadenken over de gevolgen van wateroverlast bij het aanleggen van hun tuin. De Nederlandse tuinen zijn de laatste jaren helaas steeds minder groen geworden. We kiezen sneller voor een onderhoudsvriendelijke tuin met veel tegels en weinig groen.

Tuintegeltaks voor betegelde tuinen

Er zijn een aantal gemeentes van plan om een zogenaamde tuintegeltaks in te voeren. Tuinen die volledig voorzien zijn van tuintegels betalen hierdoor meer rioleringsbelasting dan tuinen die groen zijn. Op deze manier willen ze een groene tuin maken met subsidie. De gemeente Aalburg is van plan om als eerste gemeente in Nederland de tuintegeltaks officieel in te voeren. Vanaf 1 januari 2019 betalen inwoners hier minder rioleringsbelasting bij een groene tuin. Het is alleen de vraag hoe de gemeente deze taks gaat handhaven. Het initiatief is een mooie oplossing om wateroverlast in de toekomst te voorkomen.

Groene daken kunnen wateroverlast helpen voorkomen

Een aantal gemeentes gaat zelfs nog verder en wil consumenten motiveren om groene daken aan te leggen. Groene daken helpen namelijk om wateroverlast te voorkomen. De meeste consumenten zien het bijvoorbeeld niet zitten om hun tuin groen te maken vanwege het onderhoud. Maar groene daken zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen ook helpen om wateroverlast terug te dringen. Het is belangrijk dat consumenten bewust worden van het probleem van wateroverlast. Maar vooral dat ze meehelpen door bijvoorbeeld de groene daken aan te leggen. Deze daken zijn onderhoudsvriendelijk en zorgen voor minder wateroverlast. Daarnaast is je dak direct geïsoleerd dankzij een groen dak.

Informeer naar de mogelijkheden voor een groendak

Als je van plan bent om wateroverlast tegen te gaan, dan is het slim om te informeren naar de mogelijkheden voor een groendak. Onze leden zijn gespecialiseerd in het aanleggen van groene daken. Ze kunnen je helpen aan een groene dakbedekking en je advies geven over de mogelijkheden.