Dia2 Dia3Twee schooldaken in Amersfoort zijn bij de nieuwbouw voorzien van een groendak. Dat waren de basisscholen De Wonderboom aan de Waterkers en Bonte Koe. Zeker 15 jaar is aan de groene daken geen onderhoud gedaan. De daken  waren erg groen, maar vooral van mossen. Door de overtollige mosgroei was het ook nog eens drassig geworden als een spons en dichtgeslibt. Op de daken waren baldadige graffitti-teksten en afval te vinden, veel zonnepanelen waren stuk, afvoeren zaten verstopt. Er groeide zelfs bomen op het dak, de grootste boom stond er twee meter hoog als een echte wonderboom te groeien met zijn wortels tot in de dakbedekking…

De daken waren opgebouwd op een enkele onderlaag met direct daarop een substraatlaag en ingeplante sedums, een methode die een verkeerde groeibodem creëert waardoor vermossing en dichtgroei word bevordert. Het valt te voorzien dat de in ontwikkeling zijnde NEN-norm voor begroeide daken een noodzaak is, tot die tijd (2014/2015) worden helaas nog daken op deze verouderde wijze aangelegd.

Dit jaar begon Groendak met het onderhoud, onkruiden verwijderen, grind losmaken, drassige plekken bijwerken, bomen en aangroei verwijderen. Meer als drie bigbags met onkruid werden per school afgevoerd. Na het aanbrengen van tegenmos met groendakvoer, het uitharken en verticuteren zijn sedumscheuten licht ingestrooid.

Het groendak mag weer uitbundig gaan groeien en bloeien, het dak is echt zomerklaar. Nu maar wensen dat de Wonderboom geen wonderboom meer op zijn dak krijgt!

Bron: www.groendak.info/wonderboom-na-15-jaar-zomerklaar#.UyRDwj95OSo