Het duindak is een bijzondere toepassing van een begroeid dak. Zoals de naam aangeeft betreft het hier daken van gebouwen die zijn gesitueerd in de duinen of zandgebieden. Bij het duindak ziet men vaak een integratie met het landschap. Zand dat tegen de huizen is opgewerkt en beplanting die kenmerkend is voor het duinlandschap

Project 
Recreatiebungalows bij Katwijk aan Zee zijn geïntegreerd in het duinlandschap. Dak en achtergevel zijn bedolven onder duinzand waarop helmgras groeit. in dit geval een 200 tot 30cm dikke zandlaag / substraat nodig voor de beplanting (bv helmgras).
Bijzonder in de dakopbouw is een laag hardschuim, die water vasthoudt en waarin de beplanting wortelt. Met name door de 20 cm laag duinzand is gerekend met een statische belasting van 500 kg/m² op het dak.

Isolatie
Het dak is uitgevoerd met kanaalplaten. Op de kanaalplaten liggen twee lagen wortelvaste bitumineuze dakbedekking. Daarop ligt de XPS isolatie (ROOFMATE). De keuze voor dit omgekeerde warme dak is gemaakt uit oogpunt van zekerheid. Het kan gebeuren dat in dit recreatiegebied iemand per abuis een parasol in de grond steekt.

Waterhuishouding
Op de isolatie ligt een drainagelaag voor de afvoer van overtollig water. In de meeste groendaken watert deze laag af op een goot of grindbak. Bij de duinvilla’s loopt de drainagelaag iets verder door dan de dakvoet en eindigt in het duinzand.
Meest bijzondere in de opbouw is de laag Foam Flakes hardschuim. Het is met grote slangen als schuim op de drainagelaag aangebracht. Na twee dagen is het voldoende uitgehard om de bovenlaag aan te brengen.
Het schuim hecht aan de onderzijde aan de drainagelaag, terwijl de bovenzijde een bobbelig oppervlak krijgt. Dit gaat de afschuiving van de bovenlaag tegen. De laag hardschuim is langzaam waterdoorlatend. Het kan 80 procent water bevatten voordat het verzadigd is en houdt het water lange tijd vast. Beplanting groeit met de wortels door de schuimlaag en kan in droge periodes nog lang water uit de schuimlaag halen.

Terreininrichting: Universal Greenfields B.V.
Isolatie: Blauwplaat B.V.

Bron / foto: Bouwwereld / D. Roosendaal